Защо да пием повече вода?

Защо да пием повече вода?

Трапезни води  – Обработената бутилирана питейна вода наричана още „трапезна” е вода, която произхожда от различни източници . Като цяло се обработва (деминирализира)  и дезинфекцира. Трапезните води са с ниска минерализация, подходящи за всекидневна употреба от деца и бременни жени и има благоприятно действие върху организма.  

Минерални води  – В повечето случаи идват  от извори, които са под земята  и  са с постоянен състав . В тези вода са разтворени полезни минерали в концентрация 250 части на милион. Калцият, калият, магнезият, фосфатите, желязото, натрият, хлоридите са само някои от тези минерали. Те допринасят за специфичния вкус на водата. Минералната вода съдържа жизненоважни минерали и има лек вкус. Тя действа благоприятно на организма и подсилва имунната система при децата и възрастните. Минералната вода се добива от един или повече естествени извори или изкуствено изградени водовземни съоръжения. Тя има строго определен и постоянен дебит, температура, минерален състав, съдържание на микроелементи и други компоненти, които й придават специфични свойства и я отличават от обикновената питейна вода. Поради съдържащите се в нея минерални или други разтворени вещества, тя притежава терапевтични характеристики.

 

* Масова практика е редуването на една минерална вода от един извор с друга минерална вода от друг извор . Това е неправилно , защото макар и различни по състав и количество, повечето минерални води съдържат еднакви минерали. Според специалистите минералните води трябва да се редуват с неминерални (трапезни). Това е с цел организма да си „отпочине „ и да се избегне натрупването на минерали. Когато се редуват минерални води с трапезни , благотворното въздействие върху организма е по-голямо.

Пийте вода, полезна е!

  • За какво са полезни минералите на водата

Калий и натрий – регулират обмяната на веществата в организма. Изпълняват важна роля за провеждане на нервните импулси

Хлориди –подпомагат храносмилането , защото са съставна част на стомашната киселина.

Магнезий – подобрява координацията на мускулите и нервите, повишава способността за концентрация , прави тялото по –издръжливо.

Желязо – подпомага образуването на червените кръвни клетки

Калции – допринася за здравината на костите и зъбите

Флуориди – действат срещу кариеса, полезни са за зъбния емайл

Въглероден двуокис – подобрява вкуса на водата, действа добре върху храносмилането и нервната система.

  • Причини да пием вода
  • Ще запази сърдечно-съдовата си система здрава

( Консумацията на добро количество вода може и със сигурност ще намали риска от сърдечен удар)

  • Повече енергия 

( Дехидратирането може да изпие вашата енергия и да ви кара да се чувствате уморени)

  • Водата лекува главоболие

( Друг симптом на обезводняването е главоболието. Всъщност, често, когато ни боли главата е сигнал, че не сме приели достатъчно вода и организма ни има нужда от нея)

  • По здрава и красива кожа
  • Проблеми с храносмилането

( Нашата храносмилателна система се нуждае от добро количество вода , за да функционира правилно и да смила добре приетата храна)